DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT
Linkek / MAIA a világban
ORVOS
MÉDIA
KOMPLEMENTER MEDICINA
LÉZERES AKUPUNKTÚRA KICSIKNEK,NAGYOKNAK
KONTAKTLENCSE
ZÖLDHÁLYOG (GLAUCOMA) és SZŰRÉSE
FUNDUSKAMERA -SZEMFENÉK BETEGSÉG SZŰRÉSE
LÁTÓTÉRVIZSGÁLAT
SZEMTRÉNING-SZEMIZOMTORNA
SZEMGYÓGYÍTÁS,KEZELÉS
SZEMÉSZETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT
CORNEA TOPOGRAFIA-PACHYMETRIA
IRISZDIAGNOSZTIKA Mi is ez???
SZEMTRÉNER vizsgára készülőknek
MAIA microperimetria és vizuális rehabilitáció
ÁRAINK   SZŰRÉS ,SZEMORVOS   OZSVÁTH MÓDSZER   SZEMÉSZETI AKUPUNKTÚRA   LÁTÁSTRÉNING (SZEMTRENING)   Elérhetőség és adatvédelmi jognyilatkozat   MAIA microperimetria,látástréning  
  "A szem a lélek tükre        
és a test ablaka."        

Dr. Ozsváth Mária        
 
 HÍREK, ÚJDONSÁGOK
MAIA microperimetria és vizuális rehabilitáció
2017-12-19
OZSVATH MÓDSZER-KOMPLEMEBTER LÁTÁSFEJLESZTÉS
2017-07-13
TERMÉSZETGYÓGYÉSZAT -IRISZDIAGNOSZTIKA
2013-03-14
ETI -VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMOK
2013-01-23
Kismamák szemészeti gondozása
2011-11-30
Képernyős torna-szemtorna
2011-09-15
Artzheimer kór szemészeti vonatkozásai
2011-07-20
Új Hír -Szakmává alakult a természetgyógyászat
2011-06-07
TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KÉPZÉS
2011-05-31
Homeopatia és Schüssler só
2011-05-31
SZŰRÉS ,SZEMORVOS

SZEMÉSZETI SZŰŐVIZSGÁLAT
Leggyakrabban akkor fordulunk szemészhez, ha "nem látunk jól", vagyis szemünknek fénytörési hibája van. Az időskori szürke hályog szintén az egyik leggyakoribb szembetegség, mely gyakran a cukorbetegség szövődménye.
Gyakran keresik fel a szemorvost kötőhártya-gyulladással, melynek egyik
típusa a különféle pollen allergiák kísérője.
A szemészeti problémák időben való felfedezésével, kezelésével
megelőzhető az esetleges későbbi szövődmények, a látásromlás kialakulása.
A vizsgálatok többnyire fájdalommentesek, legfeljebb az egyes
vizsgálatokhoz szükséges erős fény okozhat kellemetlenséget. :

- Fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás, astigmia)
- Alkalmazkodási zavarok (öregszeműség, alkalmazkodás bénulás)
- Szemhéj betegségek (gyulladások: árpa, jégárpa, szemhéjrendelleneségek)
- Kötőhártya gyulladások, érhártya gyulladásai, szaruhártya gyulladások
- Szemlencsebetegségek (szürkehályog, zöldhályog)
- Szemmozgászavarok (szemizom-bénulások, kancsalság)
- A könnyszervek betegségei (száraz szem)-
- Az ideghártya (retina) betegségei
-(időskori makuladegeneráció (sárgafolt elfajulás),
-ideghártya leválás (ablatio retinae))

Komplementer Látásterápiák:

MAIA MICROPERIMETRIA

AKUPUNKTÚRA
LÁTÁSTRÉNING

06 20-9805 472
06 70 622 4537

vagy e-mailben az
alternativszemdr@gmail.com vagy
etiszemtrening@gmail.com
drozsvathmaria@gmail.com

Skype: dr.ozsvath.maria

 

Komplementer látásfejlesztés

Írta : Dr. Ozsváth Mária

Napjainkban a tudomány és a technika fejlődésével, a szellemi munka egyre inkább háttérbe szorítja a fizikai munkát. Egyre többen dolgoznak számítógépes munkakörben, és az iskolai oktatásban is egyre nagyobb teret hódít a komputerizáció.

Ennek következtében egyre jobban szaporodnak a szemüveget, kontaktlencsét viselő ember társaink, illetve egyre nagyobb a sor a szemészeti rendelők előtt, a szemklinikákra szinte lehetetlenség bejutni, sokszor napi 4-5 óra várakozás után is. Vajon miért vannak olyan sokan a szemészeten? Részben azért, mert egyre több az optikai látáshiba (szemüveges) ember, másrészt azért, mert egyre többen betegszenek meg szemfenék betegségben.
Világviszonylatban kimutatott tény, hogy a föld lakosságának 80 százalékánál ki lehet mutatni a szemfenék megbetegedések valamelyik formáját.

Kulcsszavak: szemfenék, szemfenék betegségek, macula degeneráció, retinopátia, megelőzés, látásfejlesztés

Szemfenék megbetegedésekről általában, fajtái (a teljesség igénye nélkül)

A szemfenék megbetegedésének diagnózisakor a beteg kétségbeesik, hiszen rögtön a vakulás, a nem látás, az egész életének megváltozása(megváltozatása) előtt áll. Nem minden beteg vakul meg a szemfenék betegség miatt, de kétségtelen, hogy a látásminősége fokozatosan csökken,és sajnos a súlyos formák vakuláshoz is vezethetnek.

Nagyon fontos szerepe van annak az orvosnak, aki ezt a diagnózist kimondja, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lelkileg hogyan készíti fel erre a beteget. Sokan megriadnak a diagnózisuktól, és kétségbeesetten mennek egyik orvostól a másikig keresve a csodás megoldást látásuk javítása érdekében. Csodák sajnos nincsenek, de vannak csodával határos prevenciós lehetőségek, életminőség javító látásfejlesztő terápiák.

A szemfenék megbetegedésénél, mindig attól függ a látásélesség csökkenése, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű a betegség, hogy száraz vagy nedves típusú-e, illetve,hogy mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát) stb. Ez nagyban függ attól, hogy az illető betegnek van-e magas vérnyomása, vércukor betegsége, a koleszterinszintje milyen, illetve van-e pajzsmirigy betegsége, daganatos betegsége.
A másik nagy csoport a szemfenék megbetegedései között a látóideg betegségei. Sokszor az alkohol, drog, nikotin fogyasztástól alakulnak ki, de a szervezet egyéb megbetegedésinek társbetegségeként is megjelenhetnek (pl. sclerosis multiplex).
A glaucoma (zöldhályog) is a látóideg működését károsítja és hogyha nincs időben diagnosztizálva és kezelve, szintén vakuláshoz vezethet.

A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakult ki. Ezeknek a gyerekeknek a látás sérülését/vakságát,az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

A teljesség igénye nélkül csupán csak néhány olyan betegséget említettem, amely súlyos látáskárosodást/vakulást okoz .

A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, felelős az éles látásért. Ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció (elfajulás) e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Az egyik típusban az éleslátás helyének atrophiája ("elkopása") látható. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A panaszok fő jellemzője: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."

A másik a nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadék kiáramlás,vérzés keletkezik,és a látásromlás fokozódik.
A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.

A szemfenék megbetegedések kialakulása és vizsgálata


Családi halmozódás megfigyelhető a betegeknél, mely genetikai eredetre utal, életmódbeli jellegzetességek - dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend - is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.
Megfigyelhető cukorbetegeknél a betegség gyorsabb a kialakulása, de feltételezik, hogy a magas vérkoleszterin szint is szerepet játszik a létrejöttében.

A diagnózis felállításához különböző orvosi vizsgálatokat végeznek, mint FLAG vagy fluoreszcens angiográfia, amikor vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe és
OCT , azaz optikai koherencia tomográfia, amikor egy speciális fénynyaláb segítségével történik a szemfenék letapogatása,


A szemfenék megbetegedések kezelése

Konvencionális kezelések
Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer). A lézerkezelés célja a kóros érnövekedés elpusztítása. Erre az eljárásra azonban a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas. A betegek látásának javítása érdekében a retinasebészek különböző műtéti megoldásokkal próbálkoznak, kevés sikerrel. A látásjavító segédeszközök a látott képet próbálják felnagyítani, de ezeket a készülékeket sem sikerül minden esetben jól alkalmazni.


Komplementer látásfejlesztés


Elsősorban olyan komplementer gyógymódokat alkalmazhatunk, amelyek már tudományos publikációban megjelentek, és nem károsak az egészségre, csak és kimondottan kiegészítő módszerként használtak.
Csak a témában képzett szemész szakorvos-szemtréner irányíthatja ezeket a látásfejlesztéseket.
Nem orvos természetgyógyász csak a szemész-szemtréner szakorvos iránymutatásai szerint végezhet részfeladatokat a kezelésben.
Ilyen rész feladat lehet a Bates, Koplakov, Schneider módszer alkalmazása, azon akupresszúrás pontok inger terápiája, amelyet a szemész-szemtréner orvos tanácsol az adott személyre vonatkozóan, illetve a fülakupunktúrás addiktológiai módszer alkalmazása, a dohányzás, alkohol, drog okozta látásvesztések, látáskárosodások esetében.
A gyógyhatású készítmények közül a lutein és zeaxantin tartalmú, valamint az A,E,C,B,D vitaminok kúraszerű, váltogatott adagolása, Zn, Se, mint ásványi anyagok bevitele, omega zsirsavak, gyógynövények, mint a máriatövismag, ginzeng, kisvirágú fűzike stb. javasolt.
Az orvostudomány nem alkalmaz diétát a szembetegeknek, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy például a glaucoma esetében jó hatásúak a vesetisztításra alkalmazott célzott diéták és vizelethajtó teák kúraszerű alkalmazása.
A szemfenék meszesedés esetében pedig elsősorban a májtisztító diétákat kell kúraszerűen alkalmazni.
A látásvesztés komoly pszichés sérüléssel jár, ezért döntő fontosságú a pszichológiai tréningek, a relaxációs, meditációs technikák alkalmazása.
Néhány személyes tapasztalat a látásfejlesztés terén
Nem fér kétség hozzá, hogy a szemorvos társadalom még nem igazán fogadja el a komplementer látásfejlesztést. Hivatalosan az SZTK rendelőkben sajnos még nem javasolnak ilyen terápiákat.
Elsőként kb. tíz éve Budapesten egy nagy hírnevű kórházban engedélyezték, hogy a szemfenék meszesedésben szenvedő betegeknek akupunktúrás kezeléseket végezzek és életmód tanácsot adjak.
Kaptam ott hideget-meleget a szemész kollégáktól, viszont egyre több lett a beteg, aki ezt igénybe vette és le is tudtuk mérni az orvosi műszerekkel is az eredményeket.
Sajnos mindez kettő évig működött, mert a társadalombiztosító nem finanszírozta tovább ezt a tevékenységet.
Tapasztalat alapján állítható, hogy vannak bíztató eredmények, de csodák nincsenek. A csodával határos eredményekért viszont sokat kell dolgozni a betegnek, az orvosnak és a természetgyógyásznak közösen.

. A szemfenék megbetegedések megelőzése

Primer prevenció
A betegség okát nem ismerjük, ezért inkább a prevenciónak van fontos szerepe, mely terén az életmód változtatása nagy fontosságú. A máj és a szem a kínai medicinában egy meridiánon található és ezt egyre jobban bizonyítja az a tény is, hogy bizonyos egyénre szabott táplálkozási modellekkel lehet késleltetni a betegség előrehaladását.
Szerepet kell kapjon a növényi alapú táplálkozás, a szénhidrát fogyasztást csökkenteni kell (különösen retinopathia diabetica esetén). A mozgáshiány szintén fontos szerepet játszik ezeknél a betegségeknél, a felgyorsított vérkeringés javítja a látást. Az életvitelünkbe a napi rendszeres gyaloglást, sétálást, tornát szükséges beiktatni.
A különböző multivitamin-készítmények mellett ma már többféle, szemre specifikus kombinációjú vitamin is kapható, továbbá elmondható, hogy a természetes zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldfélék fogyasztásának a vitaminokat kiegészítő jó hatása van.
Továbbá ajánlatos mellőzni a dohányzást, az alkohol fogyasztást és természetesen a koffein túlzott bevitelét is. A drogokra pedig különös tekintettel oda kell figyelni, mert súlyos látáskárosodást okoznak.
Szekunder prevenció
Ez is nagyon fontos, hiszen ma már funduskamerás vizsgálatokon lehet részt venni, ahol pontosan kinagyítják a szemfeneket, és pontosan lehet látni a kezdődő szemfenék betegségeket.
Ez lehetőséget ad az időben megkezdhető orvosi és látásfejlesztő komplementer kezelésekre, illetve a későbbi látásromlás megfékezésére.
Tekintettel arra, hogy a látásunk napjainkban nagy tehernek van kitéve, mindenkinek kivétel nélkül, de negyven éves kor fölött különösen ajánlott évente, vagy legalább kétévente egy komplex látásszűrésen részt venni.
1. Glaucoma szürésre - zöldhályog felismerése miatt
2. Funduskamerás szűrésre - szemfenék meszesedés felismerése miatt
3. Computeres dioptria szűrésre - szemüveg, dioptria vizsgálat miatt
4. Látótér szűrésre - látóideghártya működésének vizsgálata miatt
Tercier prevenció,
Főleg az olyan esetekkel foglakozik, ahol már kialakult a betegség következtében a nagyfokú látásvesztés és a maradék látás megőrzésével kell foglalkozni a komplementer medicina szakemberének. Az orvosi kezeléseket nem szabad abba hagyni. Minden esetben alá kell íratni a beteggel egy nyilatkozatot, hogy igen is az Ő személyes kérésére történik a komplementer látásfejlesztés.
Összefoglalás
A szemtréning eljárások a látást tehermentesítő életmód és életviteli korrekciók összessége, a látásminőség javítása érdekében.
- A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek. - (Wass Albert)

Felhasznált irodalom:
1- Dr. Ozsváth Mária szemtréning kézikönyve 1997
2- Dr. Ozsváth Mária Akupunktúra,természetgyógyászat a szemészetben 1987
3- Dr. Ozsváth Mária Brio sorozat .Egészség,szem,táplálkozás 1999
4- Dr. Ozsváth Mária Szemtréning ,iriszdiagnosztika jegyzet a szemtréner hallgatók részére 1999
Kérdések
1- Mi a szemtréning eljárások lényege?
2- Mit tud a szemfenék betegségről?

KAPCSOLATFELVÉTELI ŰRLAP
E-mail címem:
(Erre az e-mail címre fog válaszolni Dr. Ozsváth Mária)
Üzenet: (Ide írja panaszát, kérdését, időpont egyeztetési javaslatát stb.)


 

Telefon: 06-53-351073 (Nagykőrös)
06-20-5457940 (Budapest)
E-mail: alternativszemdr

Nagykőrösi rendelő: térkép
Budapesti rendelő: térkép

30/2007./Vl.22/ EüM rendelet Vl.kapcsolat a természetgyógyászattal

Vl.1A természetgyógyászati és a nem-konvencionális gyógyító eljárásokkal/a továbbiakban együtt nem konvencionalis gyógyító eljárások/kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

Vl.2.Az orvosnak a nem-konvencionális gyógyító eljárások alkalmazásakor is be kell tartania az e rendeletben foglalt etikai magatartási szabályokat.

Vl.3.A konvencionális gyógymódokat alkalmazó orvos köteles a hozzá forduló,nem -konvencionális eljárásokkal kezelt beteget mindennemű megkülömböztetés nélkül kezelni.nem jelenttik a beteg megkülönböztetését ezek az eljárások.