DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT
Linkek / MAIA a világban
ORVOS
MÉDIA
KOMPLEMENTER MEDICINA
LÉZERES AKUPUNKTÚRA KICSIKNEK,NAGYOKNAK
KONTAKTLENCSE
ZÖLDHÁLYOG (GLAUCOMA) és SZŰRÉSE
FUNDUSKAMERA -SZEMFENÉK BETEGSÉG SZŰRÉSE
LÁTÓTÉRVIZSGÁLAT
SZEMTRÉNING-SZEMIZOMTORNA
SZEMGYÓGYÍTÁS,KEZELÉS
SZEMÉSZETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT
CORNEA TOPOGRAFIA-PACHYMETRIA
IRISZDIAGNOSZTIKA Mi is ez???
SZEMTRÉNER vizsgára készülőknek
MAIA microperimetria és vizuális rehabilitáció
ÁRAINK   SZŰRÉS ,SZEMORVOS   OZSVÁTH MÓDSZER   SZEMÉSZETI AKUPUNKTÚRA   LÁTÁSTRÉNING (SZEMTRENING)   Elérhetőség és adatvédelmi jognyilatkozat   MAIA microperimetria,látástréning  
  "A szem a lélek tükre        
és a test ablaka."        

Dr. Ozsváth Mária        
 
 HÍREK, ÚJDONSÁGOK
MAIA microperimetria és vizuális rehabilitáció
2017-12-19
OZSVATH MÓDSZER-KOMPLEMEBTER LÁTÁSFEJLESZTÉS
2017-07-13
TERMÉSZETGYÓGYÉSZAT -IRISZDIAGNOSZTIKA
2013-03-14
ETI -VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMOK
2013-01-23
Kismamák szemészeti gondozása
2011-11-30
Képernyős torna-szemtorna
2011-09-15
Artzheimer kór szemészeti vonatkozásai
2011-07-20
Új Hír -Szakmává alakult a természetgyógyászat
2011-06-07
TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KÉPZÉS
2011-05-31
Homeopatia és Schüssler só
2011-05-31
  LÁTÁSTRÉNING (SZEMTRENING)

A látás tréning , nem más , mint látást tehermentesítő életmód és életviteli korekciók összessége.
Teszteli a szemizmok rugalmasságát,illetve mozdását, és megfelelő egyszerű gyakorlatokkal próbálja javítani a szemizmok egyensúlyi állapotát,azaz a párhuzamos szemállást.
A gyakorlatokat betanítjuk, és otthon végezhetőek.
A szemizom állapotának változását ellenőrizzük, heti vagy havi rendszereséggel -attól függően, hogy a szemizmok hogy reagálnak a kezésekre.


Bejelentkezés.

Budapest:+36706224572

Központi:+36209805472

Nagykőrös:+36205457940

 

2018. 06. 12. - 14:00
forrás: M1 Életkor magazin, Híradó.hu
Fontos a szembetegségek megelőzése PREVENCIÓ ÉS REHABILITÁCIÓ


Az emberek nagy többsége nap mint nap hosszú órákat tölt a számítógép előtt. Ilyenkor a szem fokozott terhelésnek van kitéve. Ezért rendkívül fontos a különböző szembetegségek megelőzése.

Ozsváth Mária szemészorvos elmondta az Életkor stábjának, hogy számítógépes munkakörökben érdemes betartani az óránkénti tízperces szünetet. Erre egy jogszabály külön is kitér. A pihenő alatt nézzünk el messzire, közelre, nézzünk ki az ablakon, mozgassuk meg a vállunkat, a lábunkat. Mindezekkel a vérkeringésünk is javítjuk, és ez a szem keringésére is kihat - tette hozzá a szakorvos.

Amikor belemerülünk a munkába, gyakran még a pislogásról is megfeledkezünk. A szakember megjegyezte, hogy több számítógépes munkakörben a szárazszeműség egyre gyakoribb különböző klinikai megjelenési formákban.

Ozsváth doktornő mindig is élen járt az új módszerek alkalmazásában, illetve kidolgozásában. Az akupunktúra és a szemtorna jótékony hatására már huszonöt évvel ezelőtt felhívta kollégái figyelmét egy kongresszuson. Az akupunktúra és a szemtorna jótékony hatását be is mutatta a látásélesítésre vonatkozóan. Egész jó eredmények születnek, de csak abban az esetben, hogyha nincs szemfenék-meszesedés vagy szemfenékbetegség - emelte ki.

Ozsvát Mária figyelme a szemfenékbetegségek felé fordult. Új utakat keresett és talált a makuladegeneráció - szemfenéki meszesedés - és a zöld hályog rehabilitációjára. A szakorvos elmondta, hogy egy nemzetközi csúcstechnológiás gép, a MAIA microperimetria segítségével a szemfenéken található élő, de legyengült sejteket képesek stimulálni. Azonban csak abban az esetben, hogyha nem veszett el a teljes látótér.
A látásrehabilitáció fontossága és lehetőségei nem kellően ismertek hazánkban sem a lakosság, sem a szakemberek körében. A tapasztalat az, hogy a látássérült késve kap csak információt a látásrehabilitáció létéről, lehetőségeiről és jelentőségéről.

Az időskori makuladegeneráció a 60 év felettiek harmadát érinti. Egyik típusában az éleslátás helyén, az érhártyából kóros érnövekedés indul meg. Az erek betörnek az ideghártyába, az így bekövetkező bevérzés hirtelen, nagyfokú látásromlást eredményez. A másik esetben az éleslátás kikopásának helye látható, és a sejtek részleges vagy teljes elhalása tapasztalható. Ilyenkor a látás lassan, de folyamatosan romlik.

Ozsváth Mária jó pár esetben a klasszikus injekciós kezelés mellett a mikroperimetriás kezelés adta lehetőségeket is alkalmazza, a javulás így akár 20-30 százalékos is lehet. A szakember hozzátette, hogy a különböző szemészeti szakrendelésekben alkalmazott injekciós kezelések ugyanolyan jók vagy hasonlón jók, mint a mikroperimetria, de a kettő együttes alkalmazásával még jobb eredményeket tudnak elérni.

A mikroperimetria a szemészetben egy egyedülálló új módszer, amely a retina célzott, funkcionális érzékenységi vizsgálatára szolgál. A módszer megbízható, megismételhető vizsgálatokkal és gyakorló programokkal lehetővé teszi, hogy a szemfenék területén a beteg által észlelt fényvillanások mérésével a retina érzékenységét a szemfenék területén pontosan meghatározzák.

A gép alkotta képen sötét folt mutatja az elhalt területet: a pirossal jelölt sejtek nagyon le vannak gyengülve, a sárgák még erősebbek, a zöldek pedig életképesek. A gépi kezelés során a szakorvosok arra törekednek, hogy előmozdítsák az élő sejtek működését, ezzel biztosítva a beteg látását.

A szakértők abban egyetértenek, hogy látásunk megőrzése érdekében a következőket tehetjük: ne dohányozzunk, fogyasszunk minél több zöldséget, és tartsunk tíz-tizenöt napos feketeáfonya-kúrát. De ami a legfontosabb, évente ellenőriztessük szemünk állapotát, akkor is, ha nincs semmi panaszun

-----
-------
------
A szemtorna, vagy látástorna, a szemizmokat fejlesztő gyakorlatsorok összesége.

Egymagában nem elég csupán ezen gyakorlatok alkalmazása. Sok esetben akupunktúrával, homeopatiával, vagy egyéb természetes terápiás módszerrel egészítjük ki a gyakorlatsorokat.

A jól edzett szem, úgy reagál a szemtornára, mint a test izmai reagálnak a sportra.
Ez azt jelenti, hogy megnő az alkalmazkodó képessége a szemizmoknak, és az edzések,(tornák) következtében sokat segít a központi beállításban, azaz, abban, hogy a két szemmel egy képet lássunk, illetve, hogya két szem párhuzamosan álljon.

Többféle tornagyakorlat létezik. Mindenkinek egyénre kidolgozott gyakorlatsora van.,hiszen kettő embernek sem egyforma az izomzata a testén sem, és a szemén sem.
----------------------------------------------------

Szemtréning eljárások (Látástréning)

MOTTÓJA:
- A SZEM A LÉLEK TÜKRE ÉS A TEST ABLAKA - (DR.OZSVÁTH MÁRIA)

A szakterület középfokú végzettséghez kötött komplementer látás- és életminőség javító, a látást tehermentesítő természetgyógyászati tevékenység.
A természetgyógyász látástréner, a látást tehermentesítő életmód és életviteli korrekciók összességével foglakozik. A látástréner ismeri az íriszen kialakult funkcionális egyensúlyzavart, mint reflextérképet; és ennek felhasználásával állítja be a maradék látás élességét.
Alkalmazza a javító módszereket (életmód tanácsadás,reflexológia,akupresszúra). Részt vesz a prevencióban a képernyők, a technikai eszközök látást károsító hatásainak ki védésében. A képernyő előtti munkavégzés esetén teszteli a (Bates módszer alapján),az elvégzendő gyakorlatokat személyre szabottan. A holisztikus gondolkodás alapján az irisz térképen tájékozódik a szervezet funkcionális állapotáról. Életmód-életviteli tanácsot ad a szervezet funkcionális működési javítása céljából, a látáskomfort céljának megfelelően.
Ismeri a látásjavítás céljából alkalmazott alapvető táplálkozási modelleket,és tudja alkalmazni azokat..
.A látáspszichológiai ismeretei alapján egyéni és csoportos tréningeket vezet, az általa felállított terápiás terv szerint. Minden esetről külön-külön egyedi, esettanulmányt készít,amelyet a dokumentációjában tárol.
A látástréner tevékenységét önállóan végzi az alábbi területeken:
- az egészségügyi-, szociális-, kulturális-, sport-, oktatási-nevelési ellátó rendszer intézményeiben,
- a rekreációban,
- a gyógy idegen-forgalomban,
- a magánpraxisban
- a csoportpraxisban
- látáséletmód táborokban,
- a beteg lakásán (gyengén látók, vakok esetében) egyéni speciális tréningek során.

A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatok
A természetgyógyász látástréner szakterületének szabályai szerint anamnézist vesz fel és állapotfelmérést végez, majd kezelési tervet állít fel, és ennek megfelelően látástréning kezeléseket végez.
A látástréner munkája során képes
- látástréning gyakorlatokat bemutatni és betanítani, a következő módszerek segítségével:
- Bates módszer
- Schneider módszer
- Koplakov módszer
- valamint az akupresszúra és a reflexológia vonatkozó technikáit alkalmazni
- az alapvető életmód és életviteli tanácsadásra
- szürkehályog, zöldhályog, retinopathia diabetica, angiopathia hypertonica, neuro-ophtalmologia (pseudo tu. cerebri), amaurosis fugax esetében
- anyagcsere betegségek szemtüneteinek kezelésében
- alkalmazni a szemtükröt a szem törőközegének átvilágítására
- a visus tábla értékelésére
- az iskoláskori szemhibák, látászavarok, fáradt szemizmok pihentető és alkalmazkodó képességét erősítő gyakorlatok végzésére, gyakoroltatására
- a képernyő előtti munkavégzés szemre károsító hatásának felismerésére, és prevenciós gyakorlatok végzésére, gyakoroltatására
- a progrediáló látásromlás lassítására a szemorvossal együttműködve
- a legegyszerűbb optikai látáshibák kiszűrésére (myopia, hypermetropia, presbiopia)
- a szemtükörrel átvilágítani a szem törőközegeit
- a maróanyagok és idegentestek okozta sérülés elsősegélynyújtására
- az akupresszúrás és masszázstechnikák bemutatására, a szem funkcionális köreinek erősítése érdekében
- a meridiánok szemre ható pontjainak akupresszúrás kezelésére
- ismerni a szemre vonatkozó reflex területeket a test mikrorendszereiben (fül, talp, tenyér, arc, írisz)
- értékelni a szemüveg és a kontaktlencse fontosságát
- megérteni a szembetegségek legfontosabb orvosi leleteit.

A látástréning kezelés az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelően történik.
A Látástréning tananyag része:
- A látástréning fogalma, történeti áttekintése, holisztika és iriszdiagnosztika, energetika, akupresszúra
- A látástréning magyarországi kialakulásának folyamata, képviselői
- A látástréning nemzetközi és magyar szakirodalmának áttekintése, értékelése
- A látástréning és az orvostudomány kapcsolata
- A látástréning helye a magyarországi természetgyógyászati módszerek rendszerében
- A látástréning vizsgálatok során használt mikroterületek (írisz, fül, arc, nyelv, fej) alapvető ismeretei
- A helytelen életmód, és a káros szenvedélyek hatása látásunkra és a szembetegségekre,táplálkozási alapimeretek, a látásjavítás céljából
- Látástréning alapelvek, kompetencia határok
- A látástréning hatásmechanizmusa, élettani hatásai, abszolút, és relatív kontraindikációi, azonnali és későbbi hatásai
- A látástréner felelőssége és kompetenciája
- Az állapotfelmérés alapelvei és módszerei
- Az írisz-, arc- és fülelváltozások, az egyes kórképek reflexzónában megjelenő képletei
- A látástréning szerepe az addikcióban (neuritis retrobulbaris - betegségfogalom, következmények, hatásmechanizmus)
- A látástréning klinikuma
- A látástréning mint önálló szakmaterület - elhatárolódás és együttműködés a szemészeti szakmaterületek vonatkozásában (látszerészet, optometria, szemorvoslás)
- A látástréning és a társszakmaterületek rövid jellemzése, a feladatok különbözősége szempontjából.
- az anamnézis pontos felvételének ismerete a látástréning szempontjából
- állapotfelmérési térkép és kezelési térkép készítése az optikai reflexológia alapján
- lazító masszázs a látás tehermentesítésére irodai munkát végzőknél
- a különböző szervrendszerek zónái elváltozásainak értékelése az optikai reflexológia alapján
- a látástréningben használt szemtükör használatának ismerete a törőközeg átvilágítása során
- a visus tábla értékeinek ismerete és értékelése
- a Bates szemtorna elméleti és gyakorlati ismerete, hatásmechanizmusa
- a Koplakov szemtorna elméleti és gyakorlati ismerete, hatásmechanizmusa
- a Schneider szemtorna elméleti és gyakorlati ismerete, hatásmechanizmusa
- a kínai masszázs elméleti és gyakorlati ismerete, hatásmechanizmusa
- alapvető táplálkozási modellek ismerete a szemfenék meszesedésben szenvedőknél
- alapvető táplálkozási modellek ismerete a glaucomás betegeknél
- alapvető látásfejlesztő testet mozgató tornák ismerete, hatása a látásjavításban
- a szemüveg dioptriájának felismerése és a szemüveglencse előjelének megállapítása
- a színlátás vizsgálat egyszerű ismerete, műszerek nélkül
- a látásfejlesztő eszközök ismerete
- a vakok és látássérültek relaxációs és meditációs technikáinak ismerete
- a súlyosan látássérültek és nem látók lelki problémáinak felismerése, segítő technikák. ,látáspszichológiasi alapismeretek

KAPCSOLATFELVÉTELI ŰRLAP
E-mail címem:
(Erre az e-mail címre fog válaszolni Dr. Ozsváth Mária)
Üzenet: (Ide írja panaszát, kérdését, időpont egyeztetési javaslatát stb.)


 

Telefon: 06-53-351073 (Nagykőrös)
06-20-5457940 (Budapest)
E-mail: alternativszemdr

Nagykőrösi rendelő: térkép
Budapesti rendelő: térkép

30/2007./Vl.22/ EüM rendelet Vl.kapcsolat a természetgyógyászattal

Vl.1A természetgyógyászati és a nem-konvencionális gyógyító eljárásokkal/a továbbiakban együtt nem konvencionalis gyógyító eljárások/kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

Vl.2.Az orvosnak a nem-konvencionális gyógyító eljárások alkalmazásakor is be kell tartania az e rendeletben foglalt etikai magatartási szabályokat.

Vl.3.A konvencionális gyógymódokat alkalmazó orvos köteles a hozzá forduló,nem -konvencionális eljárásokkal kezelt beteget mindennemű megkülömböztetés nélkül kezelni.nem jelenttik a beteg megkülönböztetését ezek az eljárások.