DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT
Linkek / MAIA a világban
ORVOS
MÉDIA
KOMPLEMENTER MEDICINA
LÉZERES AKUPUNKTÚRA KICSIKNEK,NAGYOKNAK
KONTAKTLENCSE
ZÖLDHÁLYOG (GLAUCOMA) és SZŰRÉSE
FUNDUSKAMERA -SZEMFENÉK BETEGSÉG SZŰRÉSE
LÁTÓTÉRVIZSGÁLAT
SZEMTRÉNING-SZEMIZOMTORNA
SZEMGYÓGYÍTÁS,KEZELÉS
SZEMÉSZETI ULTRAHANG VIZSGÁLAT
CORNEA TOPOGRAFIA-PACHYMETRIA
IRISZDIAGNOSZTIKA Mi is ez???
SZEMTRÉNER vizsgára készülőknek
MAKULA DEGENERÁCIÓ KEZELÉSE MICROPERIMETRIÁVAL
ÁRAINKés távkonzultáció   Távkonzultáció Törzsvendégeknek   OZSVÁTH MÓDSZER   Elérhetőség adatvédelmi jognyilatkozat   MAKULADEGENARÁCIÓ kezelése MICROPERIMETRIÁVAL  
  "A szem a lélek tükre        
és a test ablaka."        

Dr. Ozsváth Mária        
 
 HÍREK, ÚJDONSÁGOK
MAKULA DEGENERÁCIÓ KEZELÉSE MICROPERIMETRIÁVAL
2017-12-19
OZSVATH MÓDSZER-KOMPLEMEBTER LÁTÁSFEJLESZTÉS
2017-07-13
TERMÉSZETGYÓGYÉSZAT -IRISZDIAGNOSZTIKA
2013-03-14
ETI -VIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMOK
2013-01-23
Kismamák szemészeti gondozása
2011-11-30
Képernyős torna-szemtorna
2011-09-15
Artzheimer kór szemészeti vonatkozásai
2011-07-20
Új Hír -Szakmává alakult a természetgyógyászat
2011-06-07
TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KÉPZÉS
2011-05-31
Homeopatia és Schüssler só
2011-05-31
FUNDUSKAMERA -SZEMFENÉK BETEGSÉG SZŰRÉSE

+36209805472

Magyarországon évente kb.1000 személy veszti el látását a cukorbetegség szemészeti szövődményei miatt. A probléma súlyosságát jelzi, hogy a cukorbetegség eredetű vakság száma hazánkban növekvő tendenciát mutat. A diabetes mellitus szemészeti jelentőségét tehát kiemeli, hogy ez a leggyakrabban vaksághoz vezető szisztémás betegség.

Hogyan tudják ezt megelőzni a betegek?

A cukorbetegek közül a retinopathias esetek kiszűrése fontos népegészségügyi feladat. Tekintettel arra, hogy a paciensek alapbetegségének gondozása nem a szemészeknél történik, a retinopathia szűréséhez a belgyógyász, diabetologus, endokrinológus, háziorvos és a szemész szoros együttműködése szükséges. Klinikailag és a szemészeti szövődmények megelőzéséhez nagyon fontos a cukorbetegek megfelelő időpontban történő szemészeti vizsgálata és a szükséges kezelések megfelelő időszakban való végzése. A SZŰRÉSHEZ a legmegfelelőbb speciális szemészeti műszer a FUNDUSKAMERA.segítségével érzéstelenítés, illetve a szemfelszín érintése nélkül fényképezhető a szemfenék, a még nem kooperáló gyermekeknél is.
Tel 06 20 9805 472
Skyp tanácsadás :dr.ozsvath.maria

  Artzheimer kór szemészeti vonatkozásai

2011. July 19. Tuesday 07:21

Ausztrál kutatók biztató előzetes eredményekről számolnak be egy egyszerű szemvizsgálattal kapcsolatban, amely reményeik szerint nem invazív módszer lehet az Alzheimer-kór jeleinek kimutatásában.

Annak ellenére, hogy a tesztet még csak néhány emberen próbálták ki, és további kutatásokra lesz szükség, a kísérleti módszer szilárd tudományos alapokon nyugszik: az Alzheimer-kór köztudottan nemcsak az agyban, hanem a szemben is okoz elváltozásokat. Amerikai kutatók is dolgoznak egy másik szemvizsgálaton, amely a betegség kimutatását teszi lehetővé.

Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén az Alzheimer Szövetség Franciaországban megrendezett nemzetközi konferenciáján mutattak be, az esések korai jelei lehetnek az Alzheimer-kórnak. Azok a személyek, akik látszólag egészséges elmével rendelkeztek, de akikről kiderült, hogy rejtett plakkok zárják el az agyukat, ötször nagyobb valószínűséggel estek el a kutatási időszakban, mint az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódásokkal nem rendelkező személyek.

Világszerte körülbelül 35 millió ember szenved a betegségben, amely a demencia leggyakoribb formájának számít. Nincs gyógymódja, és gyógyszerekkel is csak ideiglenesen lehet enyhíteni a tüneteit, ezért korai kimutatása sokat segít a betegeknek és hozzátartozóiknak a felkészülésben és az ápolás előkészítésében. Agyi képalkotó vizsgálatokkal már akár egy évtizeddel az előtt ki lehet mutatni az Alzheimer-kórt, hogy a betegség memória- és gondolkodási zavarokat okozna, ez azonban túl drága és nem praktikus rutineljárásként. Egy egyszerű szemvizsgálat és az olyan előjelek, mint az esés tehát óriási segítséget jelenthetnek.

A szemvizsgálat során lefényképezik a retina vérereit. Ehhez a legtöbb szemorvos rendelkezik megfelelő fényképezőgéppel, de a vérerek méréséhez, ami a kísérleti teszthez szükséges, speciális számítógépes programot kell használni. Bizonyos vérerek szélessége ugyanis az Alzheimer-kórban szenvedőkben eltér az egészséges emberekétől, és ennek az eltérésnek a mértéke megfelel az agyi szkenen látható plakk mennyiségének.

Az új megközelítés azért is figyelemreméltó, mert az Alzheimer-kór jeleit mutató betegeket gyakran a szemorvosok vizsgálják meg először, mivel a betegség nemcsak memóriazavarokkal, hanem látászavarokkal is kezdődhet. Másik gyakori jele az egyensúlyzavar, amely esésekhez vezethet. Ha tehát valaki különösebb ok nélkül gyakran elesik, ki kell vizsgálni demenciára.

Az Alzheimer-kór figyelmeztető előjelei a következők lehetnek:

-A mindennapi életet akadályozó memóriazavar

-Nehézségek a tervezésben és a problémamegoldásban

-Nehézségek a feladatmegoldásban

-Nehézségek az idő és a hely meghatározásával kapcsolatban

-Képek és térbeli összefüggések megértésének nehézségei

-Újonnan felmerülő beszéd- vagy írászavarok

-Tárgyak elhelyezésének nehézsége, képtelenség ugyanazon az úton való visszatérésre

-Ítélkezési képesség csökkenése

-Visszahúzódás a társasági élettől

-Kedélyállapot vagy személyiségváltozások

TERMÉSZETGYÓGYÉSZAT -IRISZDIAGNOSZTIKA

érdeklődni
etiszemtrening@gmail.com
vagy
drozsvathmaria@gmail.com

vagy telefonon
+36209805472

 

MACULA DEGENERÁCIÓ (SZEMFENÉKI MESZESEDÉS) vizsgálata és dokumenmtációja


A fejlett világban a szemfenéki meszesedés okozza a súlyos fokú látásromlások 50 százalékát. Magyarországon nincsen pontos statisztikai adat a morbiditási viszonyokról, a hazai vaksági statisztikákban a glaukóma, a diabetes és myopia után negyedik helyen szerepel a macula degeneráció. A lakosság öregedésével az időskori macula degeneráció jelentősége egyre nő, hiszen olyan embereket érint, akik egészségi állapotuk miatt többnyire amúgy is hátrányos helyzetűek. A betegség általában 50 éves kor felett alakul ki, de léteznek fiatalkorban kezdődő formái is a betegségnek. (Stargardt betegség)

Mi a macula?

A macula lutea (sárgafolt) az ideghártya (retina) középső részét elfoglaló kb. 6 mm átmérőjű terület, amely az éleslátás helye. A retina a szem fényérzékelő sejtjeit tartalmazó szövete. Egy tárgyról a szembe érkező képet a retina továbbítja az agy felé. A macula az a terület, amelyet a főleg olvasáskor, vagy közeli munka alkalmával használunk. Itt az ideghártya felépítése különbözik, a szemfenék egyéb részeitől, mert itt sokkal nagyobb sűrűségben találhatóak olyan sejtek, amelyek az aprólékos, kontrasztos ill. színlátáshoz szükségesek

Mi vezet a macula degenerációhoz?

Az ideghártya és az alatta elhelyezkedő érhártya között egy finom kis lemez az ún. Bruch membrán helyezkedik el. Ennek a lemeznek alapvető szerepe van az ideghártya táplálkozásának ill. salakanyag eltávolításának szabályozásában. Az életkor előrehaladtával ezen a vékony kis lemezen sérülések keletkezhetnek, amely a salakanyagok túlzott lerakódásához, vagy az érhártyában lévő erek kóros burjánzásához vezethetnek. Ez a lerakódás ill. érújdonképződés az ideghártya pusztulásához vezethet. Mivel ezeknek az újonnan képződött ereknek a fala az átlagosnál gyengébb, gyakran nagy vérzések keletkeznek az ideghártya alatt, amelyek később szervülnek és hegesednek. Az erek növekedése alapján a fluoreszcein angiográfiás képeken elkülöníthető az ún. - klasszikus - és az - okkult - érújdonképződés. A - klasszikus - típusú érújdonképződés esetén az érfestés egy jól körülhatárolt erezett membránt mutat az ideghártya alatt, míg az - okkult - típus esetén az érburjánzás nem ennyire jól körülhatárolt, a kóros érképződést a fotoreceptor réteg és a Bruch membrán között elhelyezkedő pigmenthám réteg leválása is kísérheti. Az érfestést követően, az elváltozás típusának ismeretében választhatjuk meg az alkalmas kezelési módot.Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség?

Általában az első tünet, amelyet tapasztalunk az, hogy az addig egyenesnek látott vonalak elgörbülnek. Ilyenkor kezd nagyfokban romlani az olvasó képesség. Ebben a stádiumban általában a távoli látásunk még gyakorlatilag változatlan. A későbbiekben az arcfelismerésünk romlik meg nagyfokban, bár az arc körvonalait látjuk, hogy kié azt már csak nehezen tudjuk megmondani.

Ezt követően egy adott tárgy távolságának ill. pontos méretének megállapítása okoz nehézséget, ill. a színárnyalatok megkülönböztetése. A betegség teljes kifejlődése után a látóterünk központjában nagy homályt látunk, és csak a széli részeken -esetleg szemünket elfordítva- látunk élesen. A betegség teljes vaksághoz nem vezet, mert a perifériás ideghártya részek általában épen maradnak.

Örökölhető-e a betegség?

Vannak olyan családok, ahol a macula degeneráció több generáción keresztül megtalálható, azonban a betegség kialakulását több tényező határozza meg. Az elmúlt években több tanulmány is azt mutatta, egy gén (ABCR) hibája nagy gyakorisággal található meg a betegség esetén. Emellett azonban számtalan egyéb környezeti tényező (táplálkozás, UV sugárzás stb.) bír alapvető szereppel az elváltozás kialakulásában. Klinikánkon az országban egyedülállóan lehetőség van az érintett páciensek genetikai szűrésére isMit tegyen, ha ilyen panaszai vannak?

Ha ezek közül a panaszok közül bármelyik jelentkezne, minél hamarabb próbálja felkeresni, az Önhöz legközelebb eső szemészeti szakrendelést. Minél korábban kerül felismerésre a betegség, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy a látásromlás megfékezhető legyen

Milyen vizsgálatokat fog elvégezni a szemész orvos a vizsgálat során?

A rutin szemészeti vizsgálaton kívül (látásélesség meghatározás, réslámpás vizsgálat, szemfenék vizsgálat, szemnyomás mérés) az alábbi vizsgálatok lehetnek fontosak a betegség diagnosztizálásához (l. még: Diagnosztika):

Amsler-féle rács vizsgálat: Ilyenkor egyik szemünket letakarva, négyzethálós papír közepére fixálva, kell az orvost tájékoztatni arról, hogy melyik az a terület, amelyiket nem látjuk, ill. melyek azok a vonalak, amelyeket torzulva látunk.
Színlátás vizsgálat: különböző színárnyalatokat kell sorba raknunk valamilyen logika szerint.
Szemfenéki fotó
Érfestés (fluorescein angriográfia, indocianin-zöld angiográfia)

Milyen terápiás lehetőségek léteznek macula degeneráció esetén?

Gyógyhatású készítmények:

Amennyiben a macula degeneráció - száraz - formájáról van szó, leggyakrabban valamely multivitamin készítmény szedését szoktuk javasolni, amelyek tartalmazzák a szem számára legfontosabb vitaminokat (A és E vitamin) és nyomelemeket (lutein). Már Magyarországon is elérhetőek olyan készítmények, amelyeket kimondottan a szembetegeknek javasolnak. Az ilyen gyógyszeres terápia hatására, bár a látás megjavulását nem várhatjuk, azonban a betegség további romlás lassítható, rendszeres használatuk mellett.

Lézerkezelések:

A lézerkezelésekről általában:
A lézerkezelést megelőzően minden alkalommal ki kell tágítania beteg pupilláját. Egy érzéstelenítő szemcsepp használatát követően, egy kis kontaktlencsét helyezünk a szem felszínére, amely azt a célt szolgálja, hogy a kezelni kívánt területet pontosabban, nagyobb felbontásban láthassuk. A kezelés során egy vagy több fény felvillanást fog a beteg érzékelni. A lézerkezelések egyike sem szokott kifejezett fájdalommal járni, de néhány beteg beszámolt kellemetlen szúró esetleg égető érzésről. Egy átlagos kezelés a választott módszertől függően átlagosan 1-15 percig tart.

Direkt fotokoaguláció:
Jelen tudásunk szerint az egyik hatásásos terápia a beteg ideghártya terület direkt lézerkezelése. Ilyenkor, előzetes pupilla tágítás után az érintett területet egy nagyenergiájú lézer segítségével elégetjük, hegesítjük, ezáltal a betegség előre haladása megakadályozható. Ezt a lézerkezelést egyre ritkábban szoktuk használni, mert a kezelést követően a látás nagyfokban megromlik. A beteg így a kezelés rövid távú eredményével elégedetlen lesz, annak ellenére, hogy hosszú távon a használható látásból így sokkal több őrizhető meg.

Transzpupilláris termoterápia:
Néhány évvel ezelőtt dolgozták ki ezt az új módszert, amely jelenleg az - okkult - érújdonképződéses folyamatok kezelésében használatos. Pupillatágítást követően a beteg retina területet egy speciális lézer segítségével felmelegítjük. A hatvan másodpercig tartó melegítés hatására, a beteg területben burjánzó kóros erek elzáródnak. A kezelés hatása nem rögtön, hanem körülbelül 1-2 hónap távlatában fog megmutatkozni. A kezelést követően általában 1 hónappal, egy kontroll érfestés követően bizonyosodhatunk meg arról, hogy a kezelés elérte-e a kívánt hatást. Amennyiben az elváltozást nem sikerült teljes egészében elpusztítani, úgy a beavatkozás megismételhető.

Fotodinámiás terápia:
Ezt a lézerkezelést a - klasszikus - érújdonképződések esetén lehet használni. Ilyenkor a karvénába adott speciális festékanyag az ideghártya alatt elhelyezkedő beteg erek falához kötődik. Az injekciót követően, az érintett területet egy lézerkészülék segítségével besugarazva, aktiváljuk a festékanyag molekuláit, amelyek szelektív módon károsítják az érintett ereket. A kezelést követően itt is kontroll érfestésre van szükség, amely segítségével állapíthatjuk meg a kezelés hatékonyságát. Sikertelenség esetén a kezelés megismételhető. Az eljárás rendkívül költséges.Műtéti beavatkozás

Az előbb említett módszerekkel a meglévő látás legjobb esetben stabilizálható, de nem javítható. A tudomány jelenlegi állása mellett a macula sebészi úton történő elforgatása egyelőre az egyetlen olyan módszer, amellyel a beteg látása nemcsak stabilizálható, de javítható is.

A macula elforgatás elméleti megfontolása a következő: Szövettani megfigyelések szerint a macula időskori degenerációja során a fotoreceptorok atrófiája csak az alatta levő rétegek károsodása után indul meg, azaz a retina külső rétege nagy valószínűséggel másodlagosan károsodik. Ha tehát a maculát még időben az ép chorioidea és pigmenthám rétegre forgatjuk, nincs vagy csak csekély mértékű a fotoreceptorok károsodása, jó funkcionális eredményre számíthatunk.

Az ezzel kapcsolatos kísérleti műtéti eljárások 1993-ban Machemer és Steinhorst eljárásának közlésével kezdődtek, s bár kezdetben számos technikai problémát és kényszerű komplikációt kellett megoldani, kivédeni, egyre szaporodtak azon műtéti módszerek, amelyek közös alapelve, a macula elforgatása A macula elforgatásának jelenleg két módszere van elterjedőben: a korlátozott elforgatás (de Juan módszere), és a 360 fokos retinotomiával kivitelezhető elforgatás, amelyet Machemer és Steinhorst dolgozott ki 1993-ban. Mindkét módszernek van létjogosultsága, indikációs területe. A macula új helyén optimális esetben visszanyeri működőképességét, a beteg olvasóképességét, a műtéttel kialakuló több-kevesebb cyclotropiát szükség esetén izom-műtétekkel lehet korrigálni.

Látásjavító eszközök

Amennyiben a folyamatot sikerült megállítani, akkor különböző segédeszközök állnak rendelkezésünkre a látás erősítéséhez.

szemészeti akupunktúra

a látás karbantartható, de a betegség ezzel a módszerrel sem gyógyítható

A LÁTÁSROMLÁS MÁR SZEM AKUPUNKTÚRÁVAL IS GYÓGYÍTHATÓ!
( Fittség.hu )
05-03-02 07:33
A szem térképéből, az íriszből megállapítható, hogy hol vannak blokkok az egész szervezet energiakeringési rendszerében. A kínai orvoslás tanítása szerint a szem energetikai rendszere elsősorban a májjal és a vesével van szoros kapcsolatban, de ez - tapasztalataim szerint - egyénenként változhat.


Görgényi Zoltán: Dr. Ozsváth Mária holisztikus (Nem csak a betegség tüneteit, hanem az egész embert - annak testét, lelkét és szellemét is vizsgáló, azokat harmonizáló és egy-ségében kezelő) szemész, főorvos, természetgyógyász, Góczián Zsuzsa közre-működésével megállította, sőt visszafordította Zsuzsa 80 éves férjének szemfe-nék meszesedésből adódó rohamos látásromlását.Görgényi Z.: Zsuzsa! Hogyan jutottak el Ozsváth doktornőig?Góczián Zsuzsa: Férjemet 10 évvel ezelőtt agytörzsi keringési zavarok miatt kezelték hosszú ideig. Ezt követően szürke hályoggal műtötték egy neves klini-án, ahol azt is megállapították, hogy rohamos látásromlása a szemfenék meszesedése miatt alakult ki, de ezt nem tudták megállítani.

Ekkor fordultam Ozsváth főorvos asszonyhoz, akit az önök műsorából már rég-óta ismerek, és engem korábban hosszú gyötrelmes szenvedéstől szabadított meg terápiájával. Mióta a Tőle elsajátított módon élek a természetes élet-, és gyógymódok lehetőségeivel, nem csak szellemem, de lelkem is épül. Mindezt azért mondtam el, mert férjem, aki egy rendíthetetlenül materiálisan gondolkodó ember mindaddig szkeptikus volt a keleti és a természetes gyógymódokkal szemben, amíg az én látványos gyógyulásomat nem látta testközelből.

Úgy is mondhatnám, hogy amíg saját gyógyulásom példája nem győzte meg, hallani sem akart az addig számára csak "hókusz - pókusznak" tűnő módszerekről.

Végül, miután más megoldást nem látott, "beadta a derekát" és hajlandó volt eljönni velem a főorvos asszonyhoz, s ő lepődött meg a legjobban azon, hogy mindössze két szem akupunktúrás kezelés után visszatért életkedve és ereje, fel-kelt az ágyból és kiment az udvarra kertészkedni.Görgényi Z: Ezen kívül a javulás milyen jeleit tapasztalta Ön, mint kívülálló?Góczián Zs.: Néhány kezelés után észrevettem, hogy ismét jól látja a színeket és gyönyörködik is bennük. Megjött az életkedve, összehasonlíthatatlanul jobb a hangulata, határozottabb a mozgása és mindenben sokkal dinamikusabb lett.Görgényi Z.: Voltak-e ennél kézzelfoghatóbb jelei is a látásjavulásnak?Góczián Zs.: Férjem nagy focirajongó. A TV közvetítések nagy élvezetet okoztak számára, de a képernyőt korábban csak 30-40 cm-es távolságból látta. A 8. - 9. kezelés óta már 2 - 3 méter távolságból is jól látja a TV-t.Görgényi Z.: Dr.Ozsváth Máriától kérdezem: el tudná magyarázni leegyszerűsítve az Ön által kidolgozott speciális kezelési kombináció hatásmechanizmusát azoknak, akik nem értik, hogy a szemfenék meszesedésből adódó látásromlás hogyan állítható meg, ill. fordítható vissza egy energetikai kezelésnek tartott módszerrel, akupunktúrával?Dr. Ozsváth Mária: A szem nem választható el szervezet egészétől, annak energetikailag is szerves része. Ezért az általam kidolgozott speciális kezelési mód az írisz diagnosztikával kezdődik. A szem térképéből, az íriszből megállapítható, hogy hol vannak blokkok az egész szervezet energiakeringési rendszerében. A kínai orvoslás tanítása szerint a szem energetikai rendszere elsősorban a májjal és a vesével van szoros kapcsolatban, de ez - tapasztalataim szerint - egyénenként változhat. Tehát nem biztos, hogy mindenkinél a máj és a vese pontot kell megkezelni, mert vannak olyanok is, akiknek a gyomor, vagy a tüdő pontjába kell a tűt szúrni ahhoz, hogy csí, ill. hőenergiát tudjunk felküldeni a szemekhez. Bár tudományosan nem ez a pontos magyarázat, de talán ez a legérthetőbb válasz arra, hogy ugyanarra a betegségre az egyik páciensnek a feje tetejébe, a másiknak meg mondjuk a füleibe szúrom az akupunktúrás tűket.Görgényi Z.: Jól gondolom, hogy a szemfenékhez jutatott energiával, nem a meszesedés tüntethető el, hanem az elmeszesedett részek funkcióit átvenni képes környező sejteket és szöveteket lehet kondicionálni?Dr. Ozsváth M.: A meszesedés valóban nem tüntethető el, de az a terület a táplálékhiány miatt már egyébként is sok esetben működésképtelen. Ezzel szemben a körülötte lévő látóidegszövet és a látóideghártya még felerősíthető.

Ilyenkor a periférikus látásért felelős pálcikasejtek átveszik a látáskoordináló szerepet az éleslátásért felelős károsodott csapoktól, és ezzel párhuzamosan beindulhat a látás élesedése is. Ezzel a módszerrel tehát nem csak a megvakuláshoz vezető folyamat állítható meg, hanem sok esetben a látás élessége is javítható.--------------------------------

SZEMORVOSI RENDELŐKBEN KORSZERŰ FELSZERELÉSSEL VIZSGÁLJUK A HOZZÁNK FORDULÓKAT

A SZEMFENÉK BETEGSÉGEK KORAI FELFEDEZÉSÉRE FUNDUSKAMERÁT IS HASZNÁLUNK. EZZEL IS SEGÍTENI PRÓBÁLJUK A LÁTÁST KÁROSÍTÓ SÚLYOS SZEMFENÉK BETEGSÉGEK KORAI KISZŰRÉSÉTFUNDUSKAMERA


A funduskamera a szemfenék korszerű diagnosztikáját teszi lehetővé azzal, hogy a pásztázó lézerfej szűk pupilla mellett is rendkívül pontos képet ad a szemfenék állapotáról, amely a számítógép segítségével azonnal megjeleníthető. A készülékkel megbízható módon kimutathatók a szemfenék elváltozásai: a szemfenéktrombózis, a cukorbetegek esetén a szem ereiben a megváltozott viszonyok, a makula-degenerációk (éleslátás, sorvadás), zöldhályogos betegség esetén a látóidegfő-károsodás.SZEMAKUPUNKTÚRA

A szó hallatán sokakban ellenállás alakulhat ki: ugyan ki engedné, hogy hegyes tűkkel szurkálják a szemét? Ám erről szó sincs: a szemakupunktúra során más testrészeinkbe szúrt tűk révén alakul ki a szemre gyakorolt gyógyító hatás. Léteznek olyan szembetegségek, amelyekkel szemben a modern orvostudomány tehetetlen. Idetartoznak például a krónikus progresszív megbetegedések és az agyműtétek, balesetek és mérgezések után kialakuló látászavarok. A szemakupunktúra segítségével azonban az eddig gyógyíthatatlan szembajok is sikeresen kezelhetők.

A sikerek skálája a további romlás megállításától a teljes látás-helyreállításig terjed. A terápia ára viszonylag kedvező. Nem mindenki gyógyul meg, de sok emberen lehet segíteni ennek a módszernek a segítségével.

www.akupunktura.5mp.eu

PREVENCIÓ

Prevenciós szakorvosunk és a szemtrémnerek közösen hozták létre a szembetegek és szemészeti problémákkal küszködők klubját, hiszem "megelőzni jobb, mint gyóygítani"illetve akinek már van szembetegsége annak a "lmaradvány látás megtartásában segítenek"A Látásklub az első olyan kezdeményezés, amely nem elsősorban a gyerekek és vakok, hanem az időskori látásproblémával szenvedőket karolja fel.

Klubdélutánjainkon mindig egy aktuálisan kiválasztott téma kerül feldolgozásra, ezzel kapcsolatban a résztvevők kérdezhetnek, értékes és hasznos információkhoz juthatnak. Szemtorna és egyéb tornagyakorlatokat tanulhatnak, melyet otthon is önállóan végezhetnek.


A szemtrona, a testorna a tesmozgás fontosságának bemutatása és betanítása mellett,a szemet állandó munkára késztető foglalkozásokat indítunk.

A táplálkozásra nagy hangsúlyt fektetünk, és rendszeresen odafigyelünk az ügyfeleink egészségességének legkissebb változásira is./ellenőrizzük nemcsak a szemüket, hanem a vérnyomásukat, vércukor , koleszterin szint változásait is/


A LÁTÁSKLUB LÉNYEGE, hogy szembetegségben szenvedő pacienseinket állandó figyelemmel kísérjük /mármint a betegségük alakulását javulását vagy romlását/ és állandó segítséget nyújtsunk a felmerülő problémáik megoldásában.
Foglalkozásokat tartunk igény szerint vidéken is, Művelődési Otthonokban előzetes megbeszélés és időpontegyeztetés alapján.

2011. July 19. Tuesday 07:21

Ausztrál kutatók biztató előzetes eredményekről számolnak be egy egyszerű szemvizsgálattal kapcsolatban, amely reményeik szerint nem invazív módszer lehet az Alzheimer-kór jeleinek kimutatásában.

Annak ellenére, hogy a tesztet még csak néhány emberen próbálták ki, és további kutatásokra lesz szükség, a kísérleti módszer szilárd tudományos alapokon nyugszik: az Alzheimer-kór köztudottan nemcsak az agyban, hanem a szemben is okoz elváltozásokat. Amerikai kutatók is dolgoznak egy másik szemvizsgálaton, amely a betegség kimutatását teszi lehetővé.

Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén az Alzheimer Szövetség Franciaországban megrendezett nemzetközi konferenciáján mutattak be, az esések korai jelei lehetnek az Alzheimer-kórnak. Azok a személyek, akik látszólag egészséges elmével rendelkeztek, de akikről kiderült, hogy rejtett plakkok zárják el az agyukat, ötször nagyobb valószínűséggel estek el a kutatási időszakban, mint az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódásokkal nem rendelkező személyek.

Világszerte körülbelül 35 millió ember szenved a betegségben, amely a demencia leggyakoribb formájának számít. Nincs gyógymódja, és gyógyszerekkel is csak ideiglenesen lehet enyhíteni a tüneteit, ezért korai kimutatása sokat segít a betegeknek és hozzátartozóiknak a felkészülésben és az ápolás előkészítésében. Agyi képalkotó vizsgálatokkal már akár egy évtizeddel az előtt ki lehet mutatni az Alzheimer-kórt, hogy a betegség memória- és gondolkodási zavarokat okozna, ez azonban túl drága és nem praktikus rutineljárásként. Egy egyszerű szemvizsgálat és az olyan előjelek, mint az esés tehát óriási segítséget jelenthetnek.

A szemvizsgálat során lefényképezik a retina vérereit. Ehhez a legtöbb szemorvos rendelkezik megfelelő fényképezőgéppel, de a vérerek méréséhez, ami a kísérleti teszthez szükséges, speciális számítógépes programot kell használni. Bizonyos vérerek szélessége ugyanis az Alzheimer-kórban szenvedőkben eltér az egészséges emberekétől, és ennek az eltérésnek a mértéke megfelel az agyi szkenen látható plakk mennyiségének.

Az új megközelítés azért is figyelemreméltó, mert az Alzheimer-kór jeleit mutató betegeket gyakran a szemorvosok vizsgálják meg először, mivel a betegség nemcsak memóriazavarokkal, hanem látászavarokkal is kezdődhet. Másik gyakori jele az egyensúlyzavar, amely esésekhez vezethet. Ha tehát valaki különösebb ok nélkül gyakran elesik, ki kell vizsgálni demenciára.

Az Alzheimer-kór figyelmeztető előjelei a következők lehetnek:

-A mindennapi életet akadályozó memóriazavar

-Nehézségek a tervezésben és a problémamegoldásban

-Nehézségek a feladatmegoldásban

-Nehézségek az idő és a hely meghatározásával kapcsolatban

-Képek és térbeli összefüggések megértésének nehézségei

-Újonnan felmerülő beszéd- vagy írászavarok

-Tárgyak elhelyezésének nehézsége, képtelenség ugyanazon az úton való visszatérésre

-Ítélkezési képesség csökkenése

-Visszahúzódás a társasági élettől

-Kedélyállapot vagy személyiségváltozások

Honoris Causa természetgyógyász-oktatónk vizgabizottsági elnök, vizsgáztató,és oktató szakember.
Több mint 30 éve alkalmazza a természetes módszereket a z emberi szervezet holisztukus szemléletét tiszteletben tartva.
Fő szakterülete a szemtréning és az iriszdiagnosztika, de életmód tanácsadás, gyógynövény ismertet,életviteli tanácsadás is a kedvenc területei.

A természetgyógyászat végez állapotfelmérést a test külömböző reflexterületein. Ilyen a talp, a kéz, a nyelv, a fül, vagy akár az irisz is.

Az irisz a szem optikai reflexológiai területe.
elsősorban a természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek közé tartozik.
Nem egyenlő az orvosi diagnózissal, ezért kérjük mielőtt Iriszdiagnoszta szakemberhez megy tájékozódjon arról, hogy nem orvosi diagnózist kap.

1 Íriszdiagnosztika, mi is ez?

Az írisz (szivárványhártya) optikai reflexológiás területe.

Az örökletes tényezők, a belső szervi megbetegedések, a toxikus anyagok, a stresszhelyzetek különböző nyomokat, jeleket hagynak az íriszen.
Precíz szervtérkép alapján következtetni lehet a teljes szervezet működésére, az energiaszintre éppúgy, mint a szerzett tulajdonságokra, betegségekre.

Az írisz vizsgálata réslámpával történik. Maga a vizsgálat fájdalommentes, ártalmatlan, bármikor és bármilyen gyakorisággal elvégezhető. Megállapítható vele a szervezet funkcióköreinek működése, a szervezet holisztikus egyensúlya.

Nem téveszthető össze semmiféle - diagnosztizálással - , mert nem diagnosztizál, bár a neve így idegződött be, hanem a szervezet működésének funkció szintjeibe nyújt betekintést.
Elváltozások az íriszen
Abban az esetben, ha valakinek eltört a lába, de ez a szervezet működésében nem okoz gondot, akkor az íriszen sem látható semmiféle jelzés a működészavarra. Abban az esetben, hogyha, az illetőnek semmiféle panasza nincs, de esetleg a szervezet valamilyen működészavart jelez, akkor viszont látható a szervezet energiaszintjeinek egyensúlyzavara.

Véleményem szerint az íriszdiagnosztikát nem fényképezőgéppel és nem nagyítóval kell végezni, hiszen a funkciókörök a szervezet, az idegrendszer a vérkeringés állapotától függően állandó változásban vannak.

Az, hogy a tudomány még nem tudta igazán bizonyítani tudományosságát, azért van, mert az íriszdiagnosztika nem olyan, mint a röntgen, vagy mint az ultrahang vizsgálat, ahol konkrét anatómiai elváltozást lehet látni. A tudományosság bizonyítása még várat magára, mind az orvostudomány, mint a természetgyógyászat terén. Ettől függetlenül a tényeket el kell fogadni, a jót felhasználni és a tapasztalatot továbbadni, mert azok működnek akkor is, ha még nem tudjuk a tudomány eszközeivel bizonygatni. A tudományra szükség van, de a ténytan is működik:

JinJang energiarendszerek egyensúlyának változása
öröklött genetikai hajlamok
energiaszintek
egyes szervek működészavarai
a szervezetet terhelő stressz

Az íriszdiagnosztika az alternatív gyógyászat egyik formája, amiben a páciens egészségi állapotát az íriszében látható színek, minták és egyéb jellegzetességek alapján próbálják megállapítani. A megfigyeléseket írisztérképekkel vetik össze, amik az íriszt számos zónára osztják. Az íriszdiagnosztika gyakorlói szerint ezek a zónák az emberi test részeinek felelnek meg.
Az íriszdiagnosztika nem alkalmas a betegségek kezelésére
Mivel az íriszdiagnosztika a betegségek kezelésére nem alkalmas, gyakorlói rendszerint az alternatív gyógyászat más ágait is tanulmányozzák. Az írisz vizsgálatát a gyógyítás első lépéseként, mint a diagnózis ez azért téves, mert az íriszdiagnosztika, nem diagnózist állít fel, hanem a szervezet funkcióinak általános állapotáról ad tájékoztatást a vizsgálónak felállítására használják. Az íriszdiagnosztika nem más, mint optikai reflexológia.

Az íriszdiagnosztika elsősorban Európában azon belül is Angliában és Németországban népszerű, ahol körülbelül 20 000 gyakorlója van, az Egyesült Államokban tizedennyien vannak.

A szem vizsgálata régóta az egészségi állapot megállapításának része, már az ókori görögök is használták.
Chiromatica Medica
Az íriszdiagnosztika elveinek (például a homolateralitásnak) az első leírását a Chiromatica Medica tartalmazza, amit 1665-ben jelentetett meg. Ebben még nem szerepelt az íriszdiagnosztika kifejezés. Az Augendiagnostik (szemdiagnosztika) kifejezést Ignatz von Péczely, egy 19. századi magyar orvos vezette be.

Az Első Nemzetközi Íriszdiagnosztikai Kongresszuson Péczely unokaöccse, Dr August von Péczely kitalációnak nevezte a történetet, és azt állította, hogy efféle csíkok nem figyelhetőek meg. Aki nem tudja elemezni a funkcionális elváltozásokat, az csak csíkokról tud beszélni, ami valóban nincs, mert ha az energia-funkciókörök helyreálnak nem látható a nyoma semmiféle elváltozásnak, még a lábtörésnek sem, hiszen helyreállt a működés a törés ellenére is.

Az Egyesült Államokban az 1950-es években jött divatba az íriszdiagnosztika, amikor egy Bernard Jensen nevű amerikai kiropraktikus oktatni kezdte a saját változatát.

Kevés kutatónak sikerült támogatást találnia a szem feltételezett nem vizuális funkcióinak vizsgálatához. Egy, a Medical Hypotheses-ben megjelentetett cikkben az egyik ilyen csoport átlátszó mintázatokat figyelt meg az íriszben, amik fényt juttattak az ora serrata-ba (a retina peremére), amiket az ún. functio ocularis systemica feltételezésével próbáltak magyarázni.

A funkcióköröket nem fénnyel kell megvilágítani, és nem is használható a fény a funkciókörök erősítésére, hiszen a szervezetben a meridiánok végzik ezt a szerepet, és az íriszen csak jelzés értékkel kapjuk meg az adott funkciókör gyengeségéről az információt.

Ezt úgy kell értelmezni, mint egy tünetet, bárhol a szervezetben, aminek még nincs anatómiai háttere. Például egy fejfájás esetében, amikor a kivizsgálások ellenére sincs semmiféle orvosi diagnózis, viszont fájdalommal küszködik a paciens. Az Optikai reflexológia ilyenkor segít abban, hogy melyik funkciókörön meridiánon kell segítséget adni a paciensnek, hogy a fájdalmát enyhíteni tudjuk.

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata

Az íriszdiagnosztika tudományos vizsgálata többnyire de nem minden esetben negatív eredményt adott. A módszertanilag átgondolt, kettős vak teszteken az íriszdiagnosztika egyetlen esetben sem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak, mert nem a funkcióköröket próbálják vizsgálni, hanem az anatómiai elváltozásokat, pöttyöket, jeleket.

Egy, a Journal of the American Medical Association-ben publikált vizsgálatban három képzett íriszdiagnosztának íriszek fényképei (a fényképekről nem szabad és nem is lehet véleményt felállítani a szervezet egészségességi állapotára vonatkozóan) közül ki kellett választania azokat, amik vesebetegségben szenvedő emberekről készültek
Sem szelektív, sem specifikus
A kutatók végkövetkeztetése szerint az íriszdiagnosztika sem szelektívnek, sem specifikusnak nem bizonyult.

Dr. Knipschild végkövetkeztetése szerint a vizsgálat kimutatta, hogy az íriszdiagnosztika diagnosztikai segédeszközként hasznavehetetlen. Az íriszdiagnosztika nem is diagnosztikai segédeszköz, ez nagy tévedés, ha a kutatók ezen a vonalon próbálkoznak. Az íriszdiagnosztika funkcionális állapotfelmérő módszer. Demea pozitív eredményt mutatott ki. A kutatás bizonyos írisz-jelek és a tanulmányozott páciensek általános patológiája közötti összefüggést vizsgálta. 57 kórházba utalt pácienst vizsgáltunk. A kapott korrelációk erős összefüggést mutattak az íriszdiagnosztika által megállapított jellemzők és a létező patológia között.
Az írisz vizsgálatának hasznossága
Az írisz-vizsgálat nagyon hasznos lehet az általános patológia diagnosztizálására, a páciens holisztikus megközelítésének jegyében. Mivel a vizsgálat nem teljesítette a megbízható tudományos kutatások kritériumait vak tesztek, elfogultság hiánya, az eredmények statisztikai szignifikanciája stb. a szkeptikusok szerint nem sok jelentősége van. Pedig az általános egészségi állapotfelmérésben utat tud mutatni a paciensnek a hova tovább?úton.

Az orvosok többsége az íriszdiagnosztika minden állítását elutasítja, és azt áltudománynak vagy akár szélhámosságnak tartja. A kritikusok köztük a mainstream orvostudomány képviselői elsősorban azért utasítják el az íriszdiagnosztikát, mert a tudományos vizsgálatok nem igazolták az állításait.

Véleményem szerint a tényeket nem kell bizonygatni a tudomány eszközeivel. A megtarthatót fel kell használni, a nem megtartható tényt ki kell iktatni. Attól még mozog a föld, hogy a tudósok nem tudnak valamit bizonyítani.
Hiszen mégis mozog a föld pedig.... aki ezt állította, azt máglyán égették el.

Megelőzni jobb, mint gyógyítani

KAPCSOLATFELVÉTELI ŰRLAP
E-mail címem:
(Erre az e-mail címre fog válaszolni Dr. Ozsváth Mária)
Üzenet: (Ide írja panaszát, kérdését, időpont egyeztetési javaslatát stb.)


 

Telefon: 06-53-351073 (Nagykőrös)
06-20-5457940 (Budapest)
E-mail: alternativszemdr

Nagykőrösi rendelő: térkép
Budapesti rendelő: térkép

30/2007./Vl.22/ EüM rendelet Vl.kapcsolat a természetgyógyászattal

Vl.1A természetgyógyászati és a nem-konvencionális gyógyító eljárásokkal/a továbbiakban együtt nem konvencionalis gyógyító eljárások/kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

Vl.2.Az orvosnak a nem-konvencionális gyógyító eljárások alkalmazásakor is be kell tartania az e rendeletben foglalt etikai magatartási szabályokat.

Vl.3.A konvencionális gyógymódokat alkalmazó orvos köteles a hozzá forduló,nem -konvencionális eljárásokkal kezelt beteget mindennemű megkülömböztetés nélkül kezelni.nem jelenttik a beteg megkülönböztetését ezek az eljárások.